Bloemenbuurt Didam

In de Bloemenbuurt in Didam zijn 222 nieuwbouw en renovatie woningen van wooncorporatie Plavei verduurzaamd door de warmte aansluiting op een MES-systeem. Mede door de ambitie van de Plavei en gemeente Montferland is dit project in iets meer dan een jaar gerealiseerd.

Status warmtenet Bloemenbuurt Didam:

  • Fase 1: Warmtestudie
  • Fase 2: Concretiseren Project
  • Fase 3: Closing Project
  • Fase 4: Realisatie
  • Fase 5: Exploitatie, Beheer en Onderhoud

Warmtestudie

De eerste stap in de realisatie van een warmtenet is de intentie van een gemeente om te kiezen voor collectieve warmte.
Vervolgens zal de gemeente een expert in de arm nemen om de opties in kaart te brengen. DEP kan een warmtestudie uitvoeren.
Gedurende deze warmtestudie worden buurtbewoners en gebouweigenaren in het proces betrokken om input te leveren.
Als blijkt dat een MES het beste concept is voor het gebied, wordt doorgewerkt naar fase 2 in dit proces.

1. Afweging warmtebronnen

De verschillende warmtebronnen in het gebied worden in kaart gebracht door middel van een bronnenstudie. Een bronnenstudie geeft een overzicht van de potentiële warmtebronnen in een gebied, en de voor- en nadelen daarvan. Er wordt niet bij voorbaat gekozen voor een MES oplossing. Eerst moet blijken dat het MES systeem voor het relevante gebied inderdaad de meest optimale oplossing is.

2. Businesscase warmteprojecten opstellen

Nadat een bronnenstudie is uitgevoerd kan een business case worden opgesteld voor de relevante warmtebronnen. Een business case geeft een overzicht van de kosten en baten van het warmteproject. Hieruit volgen vaak verschillende uitkomsten per gekozen warmtebron.

3. Betrekken gemeentes, gebouweigenaren en buurtbewoners

Gemeenten, gebouweigenaren en buurtbewoners zijn de belangrijkste schakels in het project. Hun input is essentieel in het succesvol maken van het warmteproject, daarom worden ze betrokken in het proces.

4. Keuze collectieve of individuele warmteoplossing

Nadat de potentiële bronnen, kosten, baten en input van stakeholders in kaart zijn gebracht, kan een gedegen keuze worden gemaakt tussen individuele oplossingen of een collectief warmtenet. Vanwege de omvang en ligging van een wijk kan het logischer zijn om individuele warmtepompen aan te leggen dan een warmtenet, of andersom.

5. Keuze warmtebron

Als een keuze is gemaakt tussen een collectief of individuele warmteoplossing, wordt gekozen voor het type warmtebron. Deze keuze wordt gemaakt naar aanleiding van de business case, input van bewoners en de bronnenstudie.

6. Clusteren warmte aansluitingen

Met de keuze van de warmtebron wordt ook de locatie van het opweksysteem van het potentiële warmtenet bepaald. Vanuit deze bron locatie wordt een inschatting gemaakt naar een logisch verloop van een warmtenet en wordt daarbij een logisch clustering van warmte aansluitingen bepaald. Deze clusteringen bepalen welke woningen wanneer worden aangesloten in het project.

Concretiseren Project

Als in fase 1 is bepaald dat een MES de beste warmtebron is voor de omgeving, wordt doorgewerkt naar fase 2.
Hierin wordt het project verder geconcretiseerd. Bij fase 1 zijn de opties in brede zin uitgewerkt. Om tot een plan te komen dat kan worden uitgevoerd, moet het project eerst verder uitgewerkt worden.

1. Warmtebedrijf betrekken bij project

Als het warmteproject eenmaal draait, zal de exploitatie (levering van warmte) worden geregeld door een warmtebedrijf. Van origine zijn dit bedrijven als Eneco of Vattenfall. Omdat de exploitatie een belangrijk aspect is in de vorming van het project, worden deze partijen in een vroeg stadium betrokken bij het project.
Daarnaast geeft het betrekken van een warmtebedrijf zekerheid dat de warmte ook geleverd gaat worden.

2. Letter Of Intent ondertekenen

In dit stadium zijn de relevante stakeholders allemaal bekend en benaderd. Om de samenwerking kracht bij te zetten wordt gewerkt naar het tekenen van een ‘letter of intent’.
In een letter of intent wordt de intentie en commitment ondertekend om het project tot een goed einde te brengen.

3. Ontwerp MES (warmtebron en tracé)

In de vorige fase is besloten dat een MES de beste warmteoplossing is voor het gebied. In deze stap wordt de MES tot in detail ontworpen. Hierbij wordt een standaard model gebruikt dat op bepaalde punten modulair kan worden aangepast aan de eisen en behoeften van de omgeving.
Ook wordt het warmtenet (tracé) bepaald. Dit betekent dat in detail wordt uitgewerkt waar het warmtenet komt te liggen.

4. Kostencalculatie Project

Nadat de MES in detail is uitgewerkt, kan een gedetailleerde kostencalculatie van het project worden gemaakt. Dit betekent dat de eerste businesscase uit de vorige fase verder wordt uitgewerkt en dat de individuele kosten van componenten uit de MES warmtepomp exact worden bepaald.

Closing Project

Als de precieze kosten van het project bekend zijn en de plannen zijn opgesteld, gaat het project naar de closing. Dit is het moment dat het project door de belanghebbenden ondertekend wordt en definitief doorgang gaat vinden.
Een belangrijk moment waar in de eerdere fases hard naartoe is gewerkt.

Realisatie

Het project vond in de vorige fase definitief doorgang. In deze fase wordt het project echt gerealiseerd. Het MES-opwekstation wordt geplaatst, het tracé wordt aangelegd en woningen worden op het warmtenet aangesloten.

1. Aanbesteding + contracteren aannemers

Nadat de project closing is geweest worden aannemers gecontracteerd. Dit wordt over het algemeen via een aanbesteding gedaan. Hieruit volgen de beste aannemers op basis van verschillende criteria, zoals prijs, plan van aanpak en kwaliteit.

2. Uitvoering

Dit is het moment dat de schep de grond in gaat en het project wordt gebouwd. Het MES-opwekstation wordt opgebouwd, de straten worden opengehaald om het tracé aan te leggen en de woningen worden op het warmtenet aangesloten.

3. Inbedrijfstelling

De onderdelen van het warmteproject zijn gereed om in werking te treden. In deze stap wordt het warmteproject in gebruik genomen (in bedrijf gesteld).

4. Oplevering

Nu alles draait en de buurt over is op een warmtenet, wordt de oplevering van het project gevierd met een bijeenkomst waar alle betrokkenen voor worden uitgenodigd.

Exploitatie, Beheer en Onderhoud

Nu het warmtenet draait, begint de exploitatie, beheer en onderhoud van het warmtenet. Dit is verreweg de langste fase van het project, waarin het warmtenet voor ten minste 30 jaar warmte levert aan de buurt.

1. Prestatie inzicht opwek

Door de innovaties in het MES-opwekstation is het mogelijk om real time inzicht te krijgen in de prestatie van de warmtebron. Online kan inzicht gegeven worden in de warmte die is opgewekt door de MES. Informatie zoals de dekkingsgraad, efficiëntie en draaiuren kunnen makkelijk afgelezen worden.
Zo kan eenvoudig worden ingezien of de MES naar behoren presteert en waar nodig geoptimaliseerd dient te worden.

2. Prestatie inzicht woningniveau

Ook op individueel woningniveau kan door innovaties inzicht worden gegeven in de prestaties. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld onderprestaties in verwarming bij bepaalde woningen worden gevonden. Dit kan erop wijzen dat deze woningen niet voldoende worden verwarmd. Een vroege signalering leidt ertoe dat bewoners van de woning zo snel mogelijk weer een goed verwarmde woning hebben en geen klachten ondervinden.

3. Verbruiksinzicht bewoners (toekomstig)

In de toekomst zullen de verbruiksinzichten direct door bewoners zelf ingezien kunnen worden. Op deze manier weet u als bewoner precies wanneer en hoeveel warmte u verbruikt. Zo kunt u een goede inschatting maken van uw besparingsmogelijkheden.

Scroll naar boven